суботу, 5 грудня 2015 р.

Позакласний захід

Вплив наркотиків на організм людини

ЦІЛІ:
До кінця уроку учні повинні:
1.     Визначити можливі джерела інформації про наркотики, а також мотиви тих людей, які нав’язують їм інформацію про наркотики.
2.     Навчитися визначати ступінь надійності джерел інформації.
3.     Знати про особливості фізіологічного впливу на організм наркотичних речовин.
4.    Назвати найважливіші системи і органи людського організму, які потерпають від тривалого вживання наркотичних речовин.
КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ:
Ліки: певна форма, що використовується як допоміжний засіб для внутрішнього    або зовнішнього застосування з метою попередження або лікування захворювання.
Зловживання лікарськими препаратами: незаконне використання препарату, використання не за призначенням, використання не в якості ліків.
Психоактивний препарат: препарат, який впливає на центральну нервову систему і змінює нормальне функціонування мозку, що призводить до ментальних змін та змін у поведінці.
Збуджуючі засоби: будь – який препарат, що прискорює функції ЦНС.
Депресанти: будь – який препарат, що сповільнює або пригнічує функції ЦНС.
Наркотики: речовини, які в силу свого хімічного складу спроможні специфічно діяти на ЦНС, що є причиною їхнього немедичного застосування.
Галюциногени: наркотики, що викликають певні психічні розлади, зокрема зміни у настрої, мисленні, відчуттях.
Наркотична залежність:
1.     Психологічна: емоційна (психічна) потреба у наркотику для того, щоб розслабитися або заснути, без вживання якого людина неспроможна це зробити.
2.     Фізіологічна: хімічна потреба у наркотику – в організмі виробилось звикання, або організм потребує збільшення дози, щоб досягти того ж самого результату.
ПІДГОТОВКА ДО ЗАНЯТТЯ:
·       Продумайте як поділити учнів на групи по 4-5 чоловік.
·       Для кожної групи роздрукувати список питань «Чи це правда, чи вигадка?»:
1.    Дівчата вживають наркотики частіше , аніж хлопці.
2.    Навіть перше використання інгалянта (летючого наркотику) може спричинити незворотне пошкодження мозку.
3.    Вживання наркотиків непросто зупинити.
4.    Деякі люди можуть приймати наркотики і не потерпати від наслідків їхнього впливу.
5.    Ефект задоволення від вживання наркотиків має тенденцію до зростання з кожним новим використанням.
·       Напишіть такий список на окремій дошці.
·       На окремій частині дошки чи плакаті намалюйте таблицю, я які будуть записані відповіді учнів під час дискусії:
Назви наркотиків
Джерела інформації
Рейтинг достовірності
Мотив







·       Пляшка солодкої газованої води (декілька).
·       Сільничка (2-4гр.)
·       Маленька прозора склянка (декілька).
·       Схематичне зображення торсу людини.
·       На окремі частині дошки чи плакаті намалюйте таблицю:
Депресанти
Стимулюючі засоби
Галюциногени
Інгалянти





·       Вирізані на папері символи, що представляють основні категорії наркотиків: 2 – депресанти; 4 – стимулюючих засобів; 5- інгалянтів; 3- галюциногенів.
ПОЧАТОК ЗАНЯТТЯ
ПОДІЛ УЧНІВ НА ГРУПИ (5хв.)
(Учні діляться на групи, записані на дошці).
Давайте пригадаємо, що вам необхідно робити, що ваш клас працював дружньо та плідно?(Відповіді повинні містити таке: з повагою ставитися до виступів і думок інших людей, дати можливість усім членам групи взяти участь у обговоренні, думка кожного члена групи цінна, бути шанобливим слухачем, бути співчутливим і ставитися з розумінням до переконань і досвіду інших).
Інформація для учні про поширення наркотичних речовин:
·       За останні 5 років наркозалежність серед дітей шкільного віку та студентів вищих навчальних закладів зросла у 6-8 разів. Серед підлітків наркоманія поширюється у два рази швидше.
·       Понад 80 % наркозалежних в Україні – люди до 30 років.
·       Щорічно в країні помирає від наркотиків та їхніх наслідків понад 150 тисяч чоловік.
·       Проблема наркоманії тісно пов’язана з проблемою СНІД: 70% ВІЧ-інфікованих в Україні – ін’єкційні наркомани.
Інформація для вчителя:
·       «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин» (ESPAD)
·       За результатами дослідження 25,4% учнів мають досвід вживання наркотичних речовин(33,6% хлопців, 18,8% дівчат). З усіх наркотичних речовин, які вживає молодь, найбільш поширеними (як і в попередні роки опитування) залишаються марихуана та гашиш. Хоча би один раз вжитті їх вживали 12,4% учнів (18,9% хлопців та 7,2% дівчат), 21,2 учнів, які вчаться на ІІ-ІІІ курсах ПТНЗ (після 9 класу) та 20,8% ІІ, ІІІ курсах ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації (після 9 класу). Екстазі вживали3,1% учнів (4,7% хлопців та 1,8% дівчат), курильні суміші – 2,6% учнів (3,9% хлопців та 1,5% дівчат), амфетаміни 2% (3,1% хлопців та 1,1% дівчат), оксибутират натрію 0,9% (1,6% хлопців та 0,3% дівчат),героїн – 0,9% учнів (1,7% хлопців та 0,3% дівчат). За допомогою шприца вживали наркотики 0,7%учнів (1,2% хлопців та 0,3% дівчат). Рівень поширення вживання будь-якого наркотику протягом життя серед учнівської молоді віком 15-16 років, після періоду зростання з 1995 по 2003 роки (з 14до 21%), змінив своє спрямування на зниження, яке було зафіксовано у 2007 році (15%) та залишився таким же за даними 2011 року (13%).
·       Протягом останніх 12 місяців вживали марихуану або гашиш 7,3% респондентів (11,5% хлопцівта 4% дівчат). В основному це опитані з досвідом спроби 1-2 рази, переважно це учнів ПТНЗ тахлопці, яких майже вдвічі більше, ніж дівчат. Протягом останніх 30 днів про вживання марихуани або гашишу зазначили 3% унив (5,2% хлопців та 1,2% дівчат).
·       Перша спроба марихуани або гашишу відбулася для 2,1% учнів у 13 років і раніше, для 4,7%учнів – до 15 років. Основною причиною першого вживання наркотиків - цікавість – назваланайбільша кількість учнів (5,3%). Компанія друзів – найпоширеніше джерело отриманнянаркотичних речовин, про це повідомили 4,3% учнів.
·       Більше інформації: www.uisr.org.ua
Давайте разом подивимося, чи багато вам відомо про наркотики? Будь – ласка, прочитайте кожне питання «Чи це правда, чи вигадка?» і в кожному випадку спробуйте самостійно визначити. На виконання маєте 5хв.
ОБГОВОРЕННЯ (3 хв.) (Учні обговорюють в групах питання, вчитель контролює, уважно слухає учнів, щоб почути, чи висловлюють вони ключові положення або ідеї.)
На дошці вчитель пише слово «міф» поряд з неправильними твердженнями і слово «факт» поряд з правильними відповідями без обговорення в групах.
1.     Дівчата вживають наркотики частіше , аніж хлопці.
Міф: більше хлопців, ніж дівчат вживають наркотики.
2.     Навіть перше використання інгалянта (летючого наркотику) може спричинити незворотне пошкодження мозку.
Факт: пошкодження мозку, втрату слуху, спазми кінцівок та інш.
3.     Вживання наркотиків непросто зупинити.
Факт: багато наркотиків відразу викликають звикання організму.
4.     Деякі люди можуть приймати наркотики і не потерпати від наслідків їхнього впливу.
Міф: навіть якщо пройде певний час, перш ніж ви побачити результати цього впливу, ваші розум і тіло зазнають згубного впливу.
5.     Ефект задоволення від вживання наркотиків має тенденцію до зростання з кожним новим використанням.
Міф: для більшості наркотиків властиво послаблення відчуття ефекту, що спонукає того, хто вживає до збільшення дози.
Зараз у свої групах обміняємося думками з приводу щойно почутої інформації, яка була для вас новою,а також проаналізуємо інформацію, яку ви вважали хибною або правильною. На виконання маєте 3 хв.
ПРАКТИЧНА РОБОТА В ГРУПАХ
Працюючи в свої група, зробіть список якомога більшої кількості найменувань наркотичних засобів, занотовуючи їх. Ви можете використовувати розмовні і сленгові назви. Ви маєте 4 хв.
(учні по черзі називають найменування, вчитель записує на дошці).

Назви наркотиків
Опіум
Марихуана
Ефедрин
Гашиш
ЛСД
Героїн
Метадон
Кокаїн
Екстазі
інгалянти


Люди дізнаються про наркотики з різних джерел, таких, як газети, телебачення, інших людей. Працюючи в групах, обмінятися думками, звідки ви або ваші друзі  дізнаються про наркотики. На виконання цього завдання ви маєте 3хв.

(представники кожної з груп наводять приклади, вчитель записує на дошці)
Джерела інформації
Наркозалежні
Кіно
Телебачення
Газети
Журнали
Реклама
Інтернет
Музика
Вчителі
Батьки
друзі

ВІДКРИТЕ ПИТАННЯ(2хв.)
Як ви думаєте, людина, яка вживає наркотики, може багато розповісти про наркотики? Чому так, або чому ні?
Випадки, коли б наркозалежні могли детально розповісти про наркотики, є поодинокими, тому що вони, можливо, захотіли, щоб і ви спробували «бодай один раз». Навіть тоді, коли наркозалежні люди  ваші близькі, ті кого ви любити і хто любить вас, те, що вини розповідають про наркотики, не завжди є правдивим, адже вони зробили свій неправильний вибір на користь наркотиків. Усе це нагадує отруйну змію, яка розповідає своїй здобичі, що один укус не завдасть болю, хоча насправді він може бути смертельним. Тому отримати правдиву інформацію – є важливою  справою.
РЕЙТИНГ ДЖЕРЕЛ(3хв.)
Щоб визначити, наскільки надійна інформація, треба розпочати з перевірки джерела. У своїх маленьких групах оцініть усі джерела інформації, яки ми записали з вам на дошці. Навпроти кожного джерела проставте такі бали:           4 – заслуговує на повну довіру; 3- досить часто є достовірною; 2- інколи буває правдивою; 1- рідко буває достовірною; 0 – ніколи не буває достовірною.
Коли ви намагаєтесь оцінити надійність джерела інформації, вам необхідно визначити мотиви тих людей, як вам цю інформацію повідомляють.
АНАЛІЗ МОТИВІВ(3хв.)
В групах обмінятися думками стосовно того, якими мотивами керуються різні джерела інформації. Результати записуйте у третій і четвертий стовпчики.
Рейтинг достовірності
Мотив
0-    завжди неправильно
1-    рідко правильно
2-    інколи
3-    часто достовірно
4-    викликає повну довіру
гроші

гроші
захист
поінформувати
гроші
Нагадайте учням, що наркоторговці – це не тільки злодії з якогось далекого світу. Іноді розповсюдженням наркотиків займаються учні, наприклад,старшокласники.

ДЕМОНСТРАЦІЯ ТА
ДИСКУСІЯ(7 хв.)
Якби я вас запитала про те, чому б ви надали перевагу за вечерею: воді, апельсиновому соку, молоку, Кока – колі, то скільки б з вас обрали би Кока – колу? (Вчитель піднімає вгору пляшку з тим чи іншим солодким напоєм).
Чому?
(приклади відповідей: приємна на смак, вона солодка, вона допомагає мені не спати, вона вгамує спрагу)
Здається, я не помилюсь,припустивши, що більшість з вас купують напої, подібні Кока – Колі. Я також думаю, що дехто з вас встиг прочитати склад , а дехто ні. Що входить до складу Кока – Коли?
(Учні читають: цукор або його замінник, кофеїн, сироп кукурудзи, хорчовий барвник, консерванти газ інш.)
Як ви думаєте, що могло б трапитись, якби я додала ще один новий інгредієнт до цього напою?
(Відповіді: змінився би смак, колір, погіршився б смак, покращився…      Киньте у склянку стільки солі, що рідина стала сильно булькати )
Як те, що я додала солі вплинуло не вигляд Кока – Коли? Як змінився вигляд? Як сіль вплинула на її смак? Можливо, хтось хоче скуштувати?
(Учні не відчують зміни смаку і кольору.                                                                         Киньте ще солі)
Що трапиться, коли додати удвічі більше солі?
(Відповіді: буде удвічі більше бульбашок, поміняється колір, зміниться смак.                         Додайте ще більше солі)
Що ви бачите зараз? Хм, у мене не виходить та ж сама реакція. Можливо, нам треба ще більше солі?
Як ви думаєте, чому у нас не вийшла та сама реакція, що першого разу? Цікаво, як вплинула сіль на Колу?
Чи відповідає Кока – Кола вашим бажанням тепер?
(Ні, не дуже. Вона не така приємна на смак, а сіль тільки підсилює спрагу)
ОБГОВОРЕННЯ (2 хв.)
Як би ви пояснили хімічну реакцію в нашому експерименті, уявивши собі замість Кока – Коли наш організм, з замість солі – наркотик?
(Спершу маленька доза наркотичної речовини, можливо, дійсно справлятиме цікавий ефект; однак цей ефект недовготривалий. Спочатку нам здається він не завдає нам ніякої шкоди, так само, як не змінюється смак рідини з невеликою кількістю солі, яку ми скуштували.)
Залежність, яку спричиняють наркотики, має той самий ефект: чим більше наркотиків, тим сильніший є їхній вплив на організм.
ПРАКТИЧНА РОБОТА (20 хв.)
Намалюйте схему людського торсу на дошці, вона може бути схематичною. На окремій частині чи плакаті вчитель приготував таблицю.
Більшість з вас вже знають найбільш поширені «вуличні» назви наркотиків. Однак доцільним буде знання офіційних та наукових назв наркотичних засобів, тому що в такій спосіб ми отримуємо точнішу інформацію. Отже, давайте разом з вам напишемо на дошці назви тих наркотиків, які ви знаєте. Спробуємо разом з вами віднести їх до певної категорії та дізнатися про них більше.
Які наркотики, на вашу думку, належать до категорії депресантів?
(Прислуховуючись до відповідей, вчитель робить записи на дошці)
Якими можуть бути негативні наслідки від неправильного вживання депресантів?
·       Сонливість та порушення координації
·       Організм швидко звикає до цих наркотиків, потребує збільшення дози
·       Впливають на ЦНС, порушують діяльність мозку.
(на схемі позначте символами з літерою «Д» мозок і легені)
·       Які наркотики, на вашу думку, належать до категорії стимулюючих засобів?
·       Порушення роботи серця, дихальної системи
·       Підвищення температури
·       Появи відчуття ворожості чи параної.
(на схемі позначте символами з літерою «С» мозок, серце, шлунок і легені)
Які наркотики, на вашу думку, належать до категорії галюциногенів?
(Прислуховуючись до відповідей, вчитель робить записи на дошці)
Якими можуть бути негативні наслідки від неправильного вживання галюциногенів?
·       Підвищення тиску
·       Зміна серцевого ритму
·       Скорочення м’язів, руйнування м’язових клітин
·       Конвульсії
·       Пошкодження нирок або ниркову недостатність
(на схемі позначте символами з літерою «Г» мозок, серце, нирки)
Які наркотики, на вашу думку, належать до категорії інгалянтів?
(Прислуховуючись до відповідей, вчитель робить записи на дошці)
Якими можуть бути негативні наслідки від неправильного вживання інгалянтів?
·       Слабкість м’язів
·       Дезорієнтація та неуважність
·       Відсутність координації рухів
·       Роздратованість і депресія
·       Порушення процесів мислення, зору, слуху, руху
(на схемі позначте символами з літерою «І» мозок, серце, нирки, легені, печінку)
Погляньте, як багато органів, що забезпечують нашу життєдіяльність, потерпають від зловживання наркотиками. Про що ми дізналися на сьогоднішньому занятті? Інформація була для вас корисною?

Депресанти
Стимулюючи засоби
Галюциногени
Інгалянти
Опій
Героїн
Метадон
Морфін
Кодеїн
Снодійні таблетки
Кокаїн
Ефедрин
Метамфетамін
Амфетаміни
Кокаїн
Таблетки для схуднення
ЛСД
Маскалін
Марихуана
Кетамін
ПСП
Бензин
Засоби чищення
Рідина для зняття лаку
Клей
Рідина для запальничок

ЗАКІНЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ(1хв.)
Більшість з нас знає, що неможливо взяти розпечене залізо в руки і не отримати опіків. Ми тішимося з того, що наші батьки попередили нас про цю небезпеку, або ми довідалися самі. У будь – якому випадку, набагато краще, якщо вже зараз ми навчимося, як уникнути «опіків» від вживання небезпечних речовин і не пережити біль та страждання. І дуже добре, якщо ми з вами зможемо відразу їх визначити як руйнівників наших мрій, і назавжди відмовитись від їх використання.
Дякую всім за співпрацю!


Немає коментарів:

Дописати коментар